foto-spaargeld-investeren

5000 euro investeren (80.000 verdienen) |

Opties voor het investeren van spaargeld – lekker bijverdienen naast je baan!

Stel, je hebt 5000 euro over om te investeren (of elk ander bedrag). Je wil je spaargeld investeren voor extra inkomen. Tegenwoordig hoor je veel over aandelen & vastgoed, maar hoe werkt dat? En zijn er misschien ook nog andere opties? Het liefst wat spaargeld investeren zonder kennis of cursus, en dan tóch lekker de vruchten kunnen plukken.

Dat is zeker mogelijk, het hoeft allemaal niet moeilijk te zijn! Een tijd geleden zat ik met dezelfde vragen, maar ik ben eruit… En heb het voor jou hieronder samengevat.

De beste opties voor het investeren van 5000 euro spaargeld, voor extra inkomen naast je baan:

  • Investeren in vastgoed is lastig: Een woning kost al gauw 300.000 – 400.000 euro. Een 2e hypotheek afsluiten kan, maar dan zit je nog steeds met directe kosten van 20-25% van de woningwaarde +8% overdrachtsbelasting (in 2022). Dus al gauw een ton spaargeld nodig. Lastige route voor de startende investeerder.
  • Beleggen in crypto is erg onzeker: Er zit niet echt een lange termijn plan achter, zoals bv. wél bij bedrijven. De koersen lijken bijna random, en kunnen flink in korte tijd veranderen, soms zelfs al van 1 tweet. Dit gaat meer in de richting van casino, dan van solide investering. Niet mijn keuze.
  • Beleggen in aandelen is toch écht de snelste & populairste optie om je euro’s te investeren, zeker nu in een tijd waarin internet en apps het heel instapvriendelijk maken. En het is 100% passief: 1x een bedrag inzetten en het geld verder zijn werk laten doen, zonder omkijken. In +/- 8 jaar tijd zou je 5000 euro belegging moeten verdubbelen, hieronder verder toegelicht!
  • Er zijn ook andere vormen van investeren dan aandelen, vastgoed of crypto. Er zijn allerlei leuke opties om te investeren, ook met kleinere bedragen. Wellicht opties waar je nog nooit aan gedacht had. Denk aan het bestickeren van je auto, het verhuren van je huis, of een kamer in je huis, tot aan het opzetten van een webshop, of het volledig automatiseren van een webshop (denk aan dropshipping). Maar ze kosten vaak wel tijd & moeite om op te zetten. Er is helaas niet zoiets als gratis geld…

Beleggen voor beginners

Nu starten met beleggen

Stap 1: Kies een broker, een partij via wie je gaat beleggen. Enkele bekende partijen zijn DeGiro, eToro, etc.

Stap 2: Download hun app en open een account (paspoort/ID nodig). Koppel je bankrekening aan het account. Dit is slechts 5-10 min werk.

Stap 3: Vaak heeft de broker binnen 1 uur je account geactiveerd en kun je direct starten met beleggen!

Waarin beleggen?

Obligaties? Aandelen? Of beleggingsfondsen of ETF’s, waar ik zoveel van hoor? Lastig hè, zeker als je niet precies weet wat het inhoud als startende belegger…

Of wil je beleggen simpel houden? Kies dan voor een ETF (ook wel beleggingsfonds of index-tracker genaamd).

De onderlinge verschillen zijn nu even niet zo van belang. Kort gezegd zijn het samengestelde pakketjes van meerdere aandelen (en/of obligaties), soms zelfs uit verschillende sectoren. Als er enkele aandelen binnen dat pakket slecht gaan, staan daar vast ook weer groeiende aandelen tegenover. Omdat je via een ETF gespreid aandelen koopt, heb je een lager risico, dús een veiligere keuze als je gaat starten met beleggen!

Welke ETF?

Er zijn er velen, is een kwestie van smaak. Maar als je geen zin hebt erin te duiken, kies dan gewoon voor de S&P 500. Dit is een index en bevat de 500 grootste US bedrijven. S&P 500 fondsen (ETFs) proberen deze index na te doen, of zelfs te verslaan. Die van bv. Vanguard of iShares zijn al jarenlang de twee van de populairste ETFs.

ETFs bevatten gevestigde namen (denk aan Apple, Microsoft, Johnson & Johnson, etc). Kans is klein dat ze failliet zullen gaan. De meesten bedrijven zullen zelfs nog groeien. Dus tenzij de gehele US economie kopje onder gaat, of jarenlang in een flinke recessie komt, zou je goed moeten zitten.

Klinkt niet alleen goed in theorie, ook de cijfers liegen niet (zie track record): Sinds de oprichting in 1957 is de S&P 500 lekker gegroeid, vooral laatste jaren. Een gemiddeld jaarrendement van 10.7% geldt, historisch gezien.

Dat is bovengemiddeld voor dit type beleggingen, eigenlijk zelfs gewoon goed! Want 4-7% rendement voor een beleggingsfonds is realistischer. Vandaar dat S&P 500 zo’n populaire passieve belegging is Een mooie plek om die 5000 euro spaargeld te investeren toch?!

En laat je vooral niet tegenhouden door economisch slechte tijden (inflatie, recessie, bear-markets). Dit kan juist een gunstige tijd zijn om in te stappen. Het is eigenlijk soort van ‘aandelen kopen in de uitverkoop’, mits je bereid bent ze lange termijn vast te houden.

Toch liever niet zelf beleggen, maar uitbesteden?

Als het allemaal iets te ver weg voor je klinkt, kun je er ook voor kiezen om het volledig uit te besteden aan een vermogensbeheerder. Je geeft ze je spaargeld, kiest vervolgens of je defensief, neutraal of offensief wil beleggen. En that’s it, zij doen de rest!

Dit kan o.a. via Evi van Lanschot, Brand New Day of bv. Finner. Let op, zij pakken natuurlijk wél een (klein) deel van je verdiensten weg voor eigen portemonnee.

Wat ga ik hiermee bijverdienen?

Reken jezelf niet rijk op korte termijn. Het is geen ‘get rich quick scheme.’ De beurs is onvoorspelbaar, kent pieken en dalen. Je kunt dus best een tijd verlies draaien (2022 was bv. geen goed jaar). Maar op de lange termijn zouden je ETFs altijd meer waard moeten worden, omdat op de lange termijn de economie altijd groeit.

Het volgende zou op lange termijn, gemiddeld haalbaar moeten zijn als je 5000 euro spaargeld investeren (10% jaarlijks gemiddeld rendement, zoals de S&P 500):

Totaal (€)Verdiend (€)
Start5000
Na 1 jaar5500500
Na 2 jaar60501050 (500 + 550)
Na 3 jaar66551655 (500 + 550 + 605)
Na 10 jaar12.9697969
Na 20 jaar30.58025.580
Na 30 jaar87.24782.247

De laatste kolom zijn je verdiensten, je rendement. Besef dus dat dit geld is dat er eigenlijk niet was, het is geld dat jij gemaakt hebt!

Zoals je ziet wordt dat laatste getal in het rijtje (schuingedrukt) steeds iets groter. Dat komt door ‘rente op rente’, ook wel compound interest genoemd. In het begin merk je dat nog niet heel erg, maar op lange termijn gaat dat flink doorwerken (exponentiële groei).

Zie het als een soort sneeuwbal die de berg af rolt en daarbij steeds groter wordt. Jij hebt alleen het 1e duwtje hoeven geven. En tijd (geduld) doet de rest…

> Na 8 jaar haalt je rendement je inleg in. Gefeliciteerd, het is gelukt je 5000 euro te verdubbelen!

> Na 20 jaar zou je ruim 25.000 euro moeten hebben bijverdiend, letterlijk met niets doen!

> Na 30 jaar is van je 5000 euro investering ruim 85.000 euro gemaakt!

En die kleine 100k mag je lekker van gaan genieten. Uitgeven aan leuke dingen. Maar als het aan Warren Buffet lag, zou je die ton beter óók weer kunnen investeren. Want 100.000 euro beleggen, dan wordt het pas écht interessant! Dan gaan je verdiensten sneller groeien en kun je het moment bereiken te minderen (of stoppen) met werk.

Conclusie

Er zijn verschillende opties om je spaargeld te investeren voor extra inkomen. Maar beleggen in aandelen is nu een hele populaire, instapvriendelijke manier. Al binnen 1 uur ben je je spaargeld aan het beleggen.

De gouden regel luidt: “Werk niet harder voor extra inkomen, werk slimmer“. In plaats van meer uren te draaien voor je baas, kun je beter je spaargeld voor jóu laten werken. Dat is precies wat je doet met beleggen. Je investeert je spaargeld in een bedrijf, dat gaat werken voor jou. En jij kunt letterlijk achterover leunen.

Beleggen mag je zo ingewikkeld en risicovol maken als je zelf wil. Maar wil je het simpel houden? Ga dan voor passief beleggen in een ETF zoals de S&P 500. Dan spreid je de risico’s en zou je, historisch gezien, 10% jaarlijks rendement moeten kunnen behalen.

En denk lange termijn. Schrik niet van een (tijdelijke) dip op de beurs: Laat je geld staan, want dan middelen de pieken en dalen zich tegen elkaar uit. En alleen op lange termijn gaat de compound interest echt voor je werken. Dus zie het als een alternatief voor de bank: Met lange termijn beleggen ga je meer rendement behalen dan met geld op de spaarrekening, zéker in tijden van lage rentestanden.

Bij het rendement van 10% zou je elke 8 jaar je inleg moet kunnen verdubbelen. Dus ben je geduldig, zou je eenvoudig van je 5000 euro spaargeld 80.000 euro moeten kunnen maken. En hoe meer je inlegt, hoe meer het wordt uiteraard.

(Let op: Investeer alleen spaargeld dat je kunt missen, houd altijd een buffer achter de hand)

Interessant?

Dit artikel is gebaseerd op hoofdstuk 3 van het boek ‘JONG MET PENSIOEN‘, verkrijgbaar op Bol.com en ook andere verkoopplatforms. In dit boek nog veel meer van dit inzichten.

Het legt je o.a. uit hoe er met beleggen op eenvoudige wijze geld verdiend kan worden naast je baan. Tot je baan niet meer nodig is. Interessante inzichten, voor slechts enkele euro’s!

Jong-met-pensioen-door-te-starten-met-slim-spaargeld-beleggen-ebook
JONG MET PENSIOEN – Starten met slim spaargeld beleggen
5000 euro investeren (80.000 verdienen)

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *